Ezek az ételek a legértékesebb C-vitamin-források

Vágólapra másolva!
Mai cikkünkben 7 olyan élelmiszert mutatunk be, amelyek valóságos C-vitamin-bombák, így egész évben számíthatunk rájuk, ha immunrendszerünk erősítése, fogaink, ínyünk és csontjaink védelme a cél. Köztük van a tavasz sztárja, a mindenki által kedvelt eper, de a citrusok, a káposztafélék és a paprika is élen járnak ebben.
Vágólapra másolva!

Paprika

Legyen szó fehér- zöld- vagy édes piros változatról, a paprika nem fog minket cserben hagyni, amennyiben C-vitaminnal szeretnénk felturbózni a szervezetünket. Ezt már Szent-Györgyi Albert is bizonyította 1893-ban, a Nobel-díjas biokémius, orvos és egyetemi tanár ugyanis épp a paprika segítségével fedezte fel az aszkorbinsavat, köznapi nevét C-vitamint.

A paprika C-vitamin tartalma érett állapotban akár a 300 miligrammot is elérheti, különösen, ha a hegyes erős, zöld változatról van szó.

Külön érdekesség, hogy ezt a jelentős vitamintartalmat a paprika savanyított formában is képes produkálni. Nem mindegy azonban a termesztés módja sem, ugyanis a hajtatásból származó paprikák kevesebb C-vitamint tartalmaznak, mint amelyeket szabadföldön neveltek.

ÉtelekMásnaposságEllen, ételek, gyűjtés, másnaposság
Fotó: ShutterstockPIXbank CZ / ShutterstockPIXbank CZ

Spenót

Talán kevesen tudják, de Popeye kedvence 

nem csupán kiemelkedő vastartalommal bír, de elképesztő mennyiségű C-vitamin is található benne,

ezért érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe, még akkor is, ha eddig nem igazán szerettük. Bár leggyakrabban főzelék formájában találkozhatunk vele, vitamintartalma szempontjából még jobb, ha nyersen, salátában, akár bébispenót verzióként fogyasztjuk, esetleg a mostanában egyre népszerűbb zöldturmixok alapanyagaként.

ÉtelekMásnaposságEllen, ételek, gyűjtés, másnaposság
Fotó: pixabay.com / pixabay.com

Káposztafélék

Leggyakrabban a savanyú káposztát szokás elsődleges C-vitaminforrásként emlegetni, jogosan, ugyanis 10 dekánként több, mint 20 miligrammot tartalmaz, azonban nem érdemes megfeledkezni a káposzta közeli rokonairól, a kelbimbóról, fodros kelről, karfiolról és brokkoliról sem, ezek ugyani szintén kimagasló C-vitamintartalommal rendelkeznek. Jó hír, hogy 

a káposztafélék többsége télen is elérhető, így kiváló segítőtársaink lehetnek  szervezetünk ellenállóképességének megőrzésében,

 fogyasszunk ezért minél többet belőlük.

ÉtelekMásnaposságEllen, ételek, gyűjtés, másnaposság
Fotó: NICO TONDINI/robertharding via AFP/color image / NICO TONDINI/robertharding via AFP/color image

Burgonya

Bár viszonylag magas szénhidrát-és kalóriatartalma miatt az egészséges életmód követőinek körében szinte már közutálatnak örvend, a burgonya valójában 

egy igazságtalanul alábecsült zöldségféle. Kevesen gondolnák ugyanis, de kiemelkedő C-vitamin tartalommal rendelkezik,

 akár a citromét is megközelíti. A bő olajban sült hasábburgonya helyett azonban érdemes inkább a roppanósra főtt, esetlehóg héjában sült verzióval kísérletezni, amennyiben egészségünk megtartása a cél.

krumpli, burgonya
A kép illusztráció.
Fotó: pixabay.com 

 

Citrusok

Bár elsőként a citromot és a narancsot szokás kiemelni, azonban az összes citrusféle, így a grapefruit, a mandarin és a lime is kiemelkedő C-vitamintartalommal rendelkezik. Legjobb tulajdonságuk, hogy télen is megtalálhatók a boltok polcain, és igen sokoldalúan felhasználhatók. 

Kezdjük a napot egy pohár frissen facsart narancslével, vagy citromos vízzel, uzsonnára pedig fogyasszunk el néhány mandarint,

 és máris sokat tettünk a C-vitamin bevitelünk érdekében.

ÉtelekMásnaposságEllen, ételek, gyűjtés, másnaposság
Fotó: pixabay.com / pixabay.com

Eper

Ez a közkedvelt tavaszi gyümölcs nemcsak isteni finom, de 

valóságos C-vitaminbomba, ami még a citrusféléket is képes felülmúlni ebből a szempontból.

Nem véletlen, hogy a kuatók az egyik legegészségesebb gyümölcsként tartják számon. Ráadásul - bár mennyeien édes ízű - kifejezetten cukor-és kalóriaszegény gyümölcs, így fogyókúrázók és cukorbetegek is lelkiismeretfurdalás nélkül falatozhatnak belőle.

eper
Fotó: pixabay.com

Kivi

A frissítő, savanykás ízvilágú kivi C-vitamintartalma még a narancsot még az epret is megelőzi - 10 dekánként közel 100 miligrammot tartalmaz - ezért sokan valóságos szuperélelmiszerként tekintenek rá, ami télen is rendelkezésre áll. Magas C-vitamintartalmához kiemelkedő rosttartalom és eleényésző mennyiségű kalória párosul, ezért a legjobb nassolnivaló diéta alatt. Fogyasszuk gyümölcssalátában, turmixokban, vagy akár magában.

ÉtelekMásnaposságEllen, ételek, gyűjtés, másnaposság
Fotó: pixabay.com / pixabay.com